сряда, 28 август 2013 г.

Динята – полезна чак до семките

Динените семки са за печене, не за хвърляне

Когато се говори за здравословните ползи от динята, твърде рядко се споменава за нейните семена. Макар и не толкова атрактивни, колкото свежата, сладка и сочна месеста част на плода, добре изпечените семки са здравословна и диетична храна, която не заслужава да бъде изхвърляна.

Сред най-полезните им свойства е, че са с висока конценрация на белтъци – една чаша изсушени и изпечени семена, около 120 г, съдържа 30 грама протеин, което представлява около 61% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП). Белтъците в тях са изградени от няколко различни аминокиселини, но с най-голяма концентрация е аргининът.


Макар човешкото тяло да е способно да синтезира достатъчно за нуждите си количество аргинин, има определени моменти, свързани с топлинно изтощение, дехидратация и прием на антибиотици, при които засиления прием на аргинин е благотворен. Аргининът благоприятства и нормалното кръвно налягане, което е от полза за контрола и превенцията на хипертония и сърдечносъдови заболявания. Триптофан, лизин и глутаминова киселина са сред останалите важни аминокиселини в семената.

Динените семена са богати и на витамини – предимно витамин В. Тази група витамини притежава редица ползи за здравето, но количестото, което могат да дадат семената, може да способства най-вече доброто храносмилане и адекватното извличане на енергия от погълнатите храни. От В-семейството най-голяма концентрация има ниацинът – около 4 г за една чаша, което е 20% от ОДП. С по-ниски концентрации от същото семейство са налични фалиат, рибофлавин, витамин В6 и В5.

източник: Михаил Чилингиров www.dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...