понеделник, 2 септември 2013 г.

ПЪЛНОЗЪРНЕСТИЯТ ХЛЯБ

Наличие у доброволци на метаболитни фактори, които действат пряко за добро сърдечносъдово здраве, откриха учени от държавния университет на Мадрид. Пълнозърнестият хляб се отразява на липидния профил на консумиращия го, уточняват те в изданието на университета.

Наличие у доброволци на метаболитни фактори, които действат пряко за добро сърдечносъдово здраве, откриха учени от държавния университет на Мадрид. Пълнозърнестият хляб се отразява на липидния профил на консумиращия го, уточняват те в изданието на университета.

Изследването установява при тях и по-ниски инсулинови концентрации в кръвта. Това е от изключителна важност, понеже, ако тялото не реагира адекватно на инсулиновото действие, за глюкозата става невъзможно да достигне до вътрешната част на клетките и остава в кръвта. Този механизъм, известен като инсулинова резистентност, е сред основните патологични процеси, водещи до развитието на диабет тип 2. Това заболяване носи силно повишен риск от сърдечни заболявания.

Друг специфичен фактор на пълнозърнестите храни е високото им съдържание на фибри, които улесняват храносмилането и пречат на твърде бързото отделяне на глюкоза, което води до натрупването й под друга форма в мастните тъкани.

При предварителна обработката на брашното му, белият хляб става по-траен, но остава лишен от почти цялото си съдържание на фибри. В пълнозърнестия хляб се съдържат около 5 грама фибри на филия.

Не на последно място пълнозърнестият хляб е отличен източник на въглехидрати, витамини и минерали, на които белият хляб е по-беден: манган, триптофан и магнезий са с около двойна по-висока концетрация. Около 60% от полезните витамини се намират в обвивката на зърната и се губят при обработката на бялото брашно, но в пълнозърнестото са в пълен състав: витамините B1, B2, B3, E и фолиева киселина, минералите калций, фосфор, цинк и мед.

източник: Михаил Чилингиров dnes.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...